Tikkurilan päiväkoti

 

Tikkurilan uusi päiväkoti on yksi Suomen suurimmista. Yli 250 lapsen hoitopaikka saatiin sijoitettua keskelle vilkkainta Tikkurilaa suunnittelemalla Vantaan ensimmäinen kolmikerroksinen päiväkoti. Vilpittömän iloinen mutta arkkitehtonisesti tinkimätön rakennus on täynnä rohkeita, lasten maailmasta kumpuavia ratkaisuja, jotka tukevat leikkiin ja liikkumiseen perustuvaa varhaiskasvatusta.

Rakennus koostuu kahdesta samansuuruisesta nopasta, joita yhdistää keskellä oleva lasinen nivelosa. Rakennus on optimoitu ahtaalle tontille siten, että lapsille jää mahdollisimman paljon leikkitilaa.

Tonttia ympäröi aidan, tiilimuurin ja piharakennusten sarja, mikä yhdessä noppamaisten päämassojen kanssa luo miellyttävän inhimillisen mittakaavan vastapainoksi viereisille seitsemänkerroksisille asuinkerrostaloille. Rakennus on myös alueen asukkaiden käytössä, joten ensimmäisestä kerroksesta on tehty kutsuva ja avoin. Yleisenä tilana toimivan salin suuret ikkunat avautuvat Vehkapolulle, josta voi seurata rakennuksen tapahtumia. Koska tontti sijaitsee tiilivaltaisen asuinkorttelialueen keskellä, on rakennuksen ulkonäöstä haluttu tehdä muusta korttelirakenteesta poikkeava talon julkisen luonteen vuoksi.


Vantaa 2017-2019
Pää-, arkkitehti-, sisustus- ja pihasuunnittelu

Tilaaja
Vantaan kaupunki, Tilakeskus

Bruttoala
2530 m²

Valokuvat
Gut Studio, Suvi Kesäläinen, Mika Huisman

Projektin aikajana

Rakennuksen vaaleaa päämassaa on piristetty kirkkailla väriläiskillä. Lapsille tarkoitetun rakennuksen on haluttu ilmentävän iloisuutta sekä energisyyttä korkeatasoista arkkitehtuuria unohtamatta. Julkisivun raikkaat värit jatkuvat piha-alueen pinnoituksissa sekä piharakennuksissa, jolloin piha-alueen värikylläinen kokonaisuus viherkattoineen näkyy hyvin ylhäältä kerrostaloasunnoista katsottuna.

Sisä- ja ulkotilan toiminnallinen yhdistäjä on hankkeen symbolinakin toimiva krokotiiliporras. Lämmitettynä portaana se toimii myös katsomorakenteena erilaisille tapahtumille sekä alueen lapsia riemastuttavana leikkipaikkana ja liukumäkenä. Krokon kidan alle voi mennä sateelta suojaan ja vatsan varastoon laittaa lelut talteen.

Preerian keltaista, sademetsän sinistä

 

Sisätiloissa julkisivun väriläiskät muuttuvat isoiksi yhtenäisiksi väripinnoiksi. Kokonaisvaltaisesti värikoodatut alueet jatkavat myös jo pihalla alkanutta viidakkoteemaa: päiväkodin tiloissa leikitään muun muassa keltaisella preerialla, sinisessä sademetsässä ja vihreällä savannilla. Kolmikerroksisessa päiväkodissa kerrosten välillä voidaan liikkua tarvittaessa hissillä, johon mahtuu kerralla koko ryhmä.

Päiväkodin sisustusarkkitehtuuri heijastaa vahvasti suomalaisen varhaiskasvatuksen perusperiaatteita. Akustiikkaan on panostettu, mikä näkyy lattioiden, seinien ja huonekalujen pehmeinä pintamateriaaleina. Tilojen väritys myötäilee kussakin paikassa kannustettua käytöstä: ulkotilojen värit ovat kirkkaita ja eloisia, sisätilojen pehmeitä ja rauhallisia. Sisätilojen teemavärit ja huolellisesti sijoitetut eläingrafiikat auttavat lapsia myös suunnistamaan.

Päiväkodin kalusteet kannustavat käyttämään mielikuvitusta – ja tekemään hyviä kauppoja!

Fingrid, Länsisalmen sähköasema

Seuraava projekti