Ester – Sara Hildénin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun ehdotus

 

Yleisessä kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa etsittiin arkkitehtuuriltaan omaleimaista museorakennusta, joka tukee Sara Hildénin taidemuseon erityisluonnetta. Tampereella sijaitseva museo esittelee Sara Hildénin säätiön modernin ja nykytaiteen kokoelman teoksia sekä kotimaisen ja kansainvälisen taiteen näyttelyitä. Museon perustajan toista nimeä kantanut ehdotuksemme Ester palkittiin kipailussa kunniamaininnalla. Ester sijoittui kärkikastiin yli 472 suunnitelman joukosta. Ehdotusten määrä oli yksi suurimpia Suomen arkkitehtuurikilpailujen historiassa.


Tampere, 2020
Kilpailuehdotus, kunniamaininta

Projektin aikajana

Silta taiteen tarjoamaan todellisuuteen

 

Sara Hildénin elämä on tarina ääripäistä. Hildén oli oman tiensä kulkija, mikä tarkoitti harvinaista matkaa köyhyydestä kulttuurivaikuttajaksi. Väkevässä elämäntarinassa vuorottelevat niukkuus ja runsaus, vaikeudet ja mahdollisuudet, kyky saavuttaa ja tahto jakaa. Kovaksikin kuvailtu nainen jätti perinnöksi lahjoista humaaneimman: ainutlaatuisen taidekokoelman ja edellytykset siitä nauttimiseen. Siksi myös ehdotuksemme Sara Hildénin taidemuseon uudeksi rakennukseksi saa voimansa vastakohdista. Kulmikkaat nopat kohtaavat pyöreän muodon, kiiltävä julkisivu pehmeät pinnat. Runsaan luonnonvalon valaisemat tilat rajaavat suljetumpia näyttelytiloja. Rakennuksen itäinen sivu lepää tukevasti maassa, kun taas länsipääty leijuu keveästi ilmassa.

Teollisuusmiljöö muodostaa museon kanssa vahvan sidoksen. Kaksisataavuotias alue tarjoaa ainutlaatuisen historiallisen loimen, johon nykyisyys kutoutuu ja kiinnittyy. Vähäeleinen museorakennus jättää tilaa ympäristölleen. Uusi ei vie vanhalta tilaa, vaan tarjoaa paikan sen tarkastelulle.

Museo sijoittuu Finlaysonin palatsin, pääkonttorin ja kirkon välisen kolmion keskelle. Palatsin ja konttorin yhdistävän akselin kohdalta taiderakennus taipuu. Syntyy vaikuttava tila – ja tilaisuus – kokea tuttu ympäristö uudella tavalla.

Vaikka museo muuttaa pois alkuperäiseltä paikaltaan, se tietyllä tapaa palaa juurilleen. Vaatetusala oli Sara Hildénille paitsi ura, myös mesenaattiuden mahdollistaja. Nyt taidemuseo siirtyy sinne, missä kuitu muutettiin aikoinaan kankaaksi ja kangas vaatteeksi. Muutokselle energian antanut koski saa rannalleen toisenlaisen voimanlähteen.

Sara Hildén oli hiljainen mahdollistaja: hän avasi taidekokoelmallaan kaikille avoimia teitä toisiin maailmoihin, ja niin tehtyään siirtyi mielellään taustalle. Vaikuttava mutta vähäeleinen museorakennus kunnioittaa perustajansa asennetta. Taiderakennuksen todellinen voima on koettavissa sen sisällä. Museo on siirtymän mahdollistaja, silta arjesta taiteen tarjoamaan todellisuuteen.

Kilpailuehdotus sai kunniamaininnan sen "upeasta ulkoisesta muodosta ja vaikuttavasta pääaulasta, joka yhdistää päärakennuksen ja puiston".

Bilia Olari

Seuraava projekti