Vantaa Energy

The building is located in a transformational environment where the surrounding area’s industrial sites are being converted to residential use. As the Vantaa Energy site faces streets on three sides, any buildings on the site are highly visible from many different directions.

Placing the office masses parallel to the streets on the site’s northern and eastern edges enables the Peltolantie side to maximise the architectonic effect of the spacious and impressive entrance plaza and its dominant features, the main entrance’s glazed triangle and a large and magnificent Manchurian Ash tree, still in excellent condition, that had stood in the atrium courtyard of the demolished 1970s building.

The designed entity consists of three parts: 1) a 3-storey renovated office block built in the 1980s, 2) a new 3-storey office structure, 3) a new glazed single-story joint section.

The functionally and visually cohesive combination of the renovated section and extension is a compact entity that intentionally blurs the distinction between old and new. Situated at the junction between the masses, a spacious and well-lit glass-roofed entrance and elevator foyer functions as a connective element. At the entrance foyer, various kinds of customer meetings can be held in conference rooms and in connection with the restaurant; short meetings are easily arranged in a furnished section of the foyer.

Office layouts are based on a multi-purpose concept and room programme generated from interviews with users. Although approximately 180 employees work in the building, only 20% of the staff have designated workspaces. Particularly close attention to workplace amenability was paid in the architectural, interior and mechanical engineering design.

The building’s external appearance results from the creative interplay between three different materials – Corten steel, glass, metal panels – and their surface treatments. The dominant façade motif is formed by Corten steel panels, perforated at three different densities, surrounding the building at a distance of 35 cm from the outer skin; the ribbon-like bands also function as sunscreens. The irregular perforation pattern and Corten steel’s pleasantly warm colour shade result in attractive and expressive façades.


Vantaa, 2017
Principle and Architecture Design, Interior Architecture, BIM

Client
Vantaa Energy

Gross Area
5500 m²

Photos
Mika Huisman

Project timeline

Helsinki Highrise, competition entry

Next case