Vantaan Energian pääkonttori

Rakennus sijaitsee muutosprosessin alla olevassa ympäristössä, jossa lähialueen teollisuustontit muutetaan asuinrakennustonteiksi. Vantaan Energian tontti rajautuu katualueeseen kolmelta sivulta, minkä takia tontilla sijaitsevalla rakennuksella on erittäin paljon näkyvyyttä monilta eri suunnilta.

Toimistomassat on sijoitettu tontin pohjois- ja itäreunalle kadunsuuntaisesti, jotta Peltolantien puolelle jäisi mahdollisimman avara, tilava ja näyttävä sisääntulopiha ja sen hallitsevina aiheina pääsisäänkäynnin lasikolmio sekä purettavan 70-luvun rakennuksen atriumpihalta löytynyt suuri, komea ja hyväkuntoinen mantšurianjalopähkinäpuu.

Suunniteltu kokonaisuus koostuu kolmesta osasta: 1) 80-luvun peruskorjattava kolmikerroksinen toimistomassa, 2) uusi kolmikerroksinen toimistomassa ja 3) uusi lasinen, yksikerroksinen nivelosa.

Peruskorjatun osan ja laajennusosan yhdistelmä on sekä toiminnallisesti että esteettisesti ehjä ja tiivis kokonaisuus, jossa vanhan ja uuden ero on tietoisesti häivytetty. Yhdistävänä elementtinä toimii nivelkohtaan sijoitettu avara ja valoisa, lasikatteinen sisääntuloaula hisseineen. Sisääntuloaulan yhteydessä voi pitää eri luonteisia asiakasneuvotteluita joko neuvotteluhuoneissa, ravintolassa tai lyhyitä pikaneuvotteluja tätä varten kalustetussa aulan osassa.

Toimitilojen layout perustuu monitoimitilakonseptiin sekä käyttäjähaastatteluihin perustuvaan huonetilaohjelmaan. Talossa työskentelee yhteensä n. 180 työntekijää. Nimettyjä työpisteitä on vain 20 prosentilla henkilöstöstä. Arkkitehti- ja sisustussuunnittelussa sekä talotekniikkasuunnittelussa on erityistä huomiota kiinnitetty työympäristöviihtyvyyteen.

Rakennuksen ulkoilme muodostuu kolmen eri materiaalin luovasta yhdistelmästä ja niiden pintakäsittelystä: corten-teräksesta, lasista ja pellistä. Julkisivujen hallitsevana aiheena ovat kolmella eri tiheydellä perforoidut corten-teräslevyt, jotka nauhamaisesti kiertävät rakennuksen ympäri 35 cm etäisyydellä ulkovaipasta. Nauhat toimivat myös aurinkosuojana. Epäsäännöllisen perforointikuvioinnin sekä corten-teräksen miellyttävän lämpimän värisävyn ansiosta julkisivuista tuli kiinnostavia ja ilmeikkäitä.

 

 


Vantaa, 2017
Pääsuunnittelu, arkkitehtisuunnittelu, sisustussuunnittelu, tietomallinnus

Tilaaja
Vantaan Energia Oy

Bruttoala
5500 m²

Valokuvat
Mika Huisman

Projektin aikajana

Helsinki Highrise, kilpailuehdotus

Seuraava projekti