Tikkurilan päiväkoti

Tikkurilan uudessa päiväkodissa on yli kaksi ja puolisataa kokopäiväistä hoitopaikkaa ja se on yksi suurimmista päiväkodeista Suomessa.

Rakennus koostuu kahdesta samansuuruisesta nopasta, joita yhdistää keskellä oleva lasinen nivelosa jossa on myös pääsisäänkäynti. Rakennus on optimoitu ahtaalle tontille siten, että lapsille jäisi mahdollisimman paljon leikkitilaa.

Tonttia ympäröi aidan, tiilimuurin ja piharakennusten sarja, mikä yhdessä noppamaisten päämassojen kanssa luo miellyttävän inhimillisen mittakaavan vastapainoksi viereisille seitsemänkerroksisille asuinkerrostaloille. Osassa piharakennuksista on lisäksi viherkatto.

Rakennus toimii myös asukkaiden yhteisenä tilana, joten ensimmäisestä kerroksesta on tehty kutsuva ja avoin. Yleisenä tilana toimivan salin suuret ikkunat avautuvat Vehkapolulle, josta voi seurata rakennuksen tapahtumia. Koska tontti sijaitsee tiilivaltaisen asuinkorttelialueen keskellä, on rakennuksen ulkonäöstä haluttu tehdä muusta korttelirakenteesta poikkeava talon julkisen luonteen vuoksi.

Rakennuksen vaaleaa päämassaa on piristetty kirkkailla väriläiskillä. Lapsille tarkoitetun rakennuksen on haluttu ilmentävän iloisuutta sekä energisyyttä korkeatasoista arkkitehtuuria unohtamatta. Julkisivun raikkaat värit jatkuvat piha-alueen pinnoituksissa sekä piharakennuksissa, jolloin piha-alueen värikylläinen kokonaisuus ilmentyy hyvin ylhäältä kerrostaloasunnoista katsottuna.

Sisä- ja ulkotilan toiminnallisena yhdistäjänä toimii hankkeen symbolinakin toimiva krokotiiliporras. Lämmitettynä portaana se toimii myös katsomorakenteena erilaisille tapahtumille sekä leikkipaikkana ja liukumäkenä alueen lasten riemuksi.


Vantaa 2017-2019
Pää-, arkkitehti-, sisustus- ja pihasuunnittelu

Tilaaja
Vantaan kaupunki, Tilakeskus

Bruttoala
2530m²

Projektin aikajana
Fingrid, Länsisalmen sähköasema

Seuraava projekti