Suomalais-venäläinen koulu, kilpailuehdotus

Senaatti – kiinteistön järjestämässä Suomalais-venäläisen koulun kutsukilpailussa konseptimme ytimessä oli idea modernista koulurakennuksesta, joka piha-alueineen olisi arkkitehtonisesti laadukas, turvallinen, terveellinen, oppimista tukeva sekä uudet opetusmenetelmät mahdollistava oppimisympäristö. Arkkitehti Osmo Siparin Helsinkiin suunnittelema ja pääosin vuonna 1964 rakennettu, nykyinen koulurakennus joudutaan sisäilmaongelmien vuoksi purkamaan. Koulun tontti sijaitsee hyvin vilkkaasti liikennöityjen Hämeenlinnanväylän ja Kehä I:n liittymän kainalossa.

Suunnittelun kantavina ideoina oli mittakaavan sovittaminen käyttäjien ja ympäröivän kaupunkirakenteen mukaan, miellyttävän oppimisympäristön luominen ja sen toiminnallinen selkeys sekä mieleenpainuva ja elämyksellinen arkkitehtuuri. Rakennuksen kupariverhoiltu kompakti hahmo muodostuu kolmen pienemmän osan liitosta. Harjakatot ja niiden muunnelmat sopeuttavat suuren rakennuksen pienimittakaavaisempaan ympäristöönsä sympaattisena hahmona. Yhdessä mahdollisesti toteutettavan suuren liikuntakeskuksen kanssa uudet rakennukset luovat suojaisan ja laajan pihapiirin oppilaille. Kolmeen sakaraan jakautuva koulurakennus jäsentää piha-alueita ja yhdistää mm. esi- ja alkuopetuksen piha-alueen naapurissa sijaitsevan päiväkodin pihan kanssa.

Koululaisten eri kehitysvaiheet tuli huomioida monipuolisesti; oppilaat koostuvat eskarilaisista lukiolaisiin. Torimaisen ruokasalin ympärikiertyvät, eri toimintoihin keskittyvät kappaleet muodostavat tiiviin ja kylämäisen yhteisön, jossa on pienimmänkin koululaisen helppo orientoitua. Sisääntulon muodostavan kampusaukion äärelle keskittyvät talon julkisimmat toiminnot kuten venäjän kielen keskus ja kirjasto. Oppimiskatsomoksi laajentuva pääporras mahdollistaa erilaiset tilaisuudet isommallekin ryhmälle ruokasalissa, jonka kolmiomaisen muodon yhdelle sivulle on sijoitettu näyttämö.

Valoisan ja miellyttävän avoimen oppimisympäristön mahdollistamiseksi jokaiseen rakennusmassaan kehitettiin valohaavi. Luonnonvalo saatiin näin tuotua keskelle oppimistoritilaa luodon uniikin koulutilan. Selkeät tilat mahdollistavat muunneltavuuden ja vapaan kalustamisen erilaisiin tilanteisiin eri kokoisille ryhmille. Avoimuutta korostaa tilojen sisälasiseinät ja aukotukset ruokasalin avoimeen ja korkeaan tilaan. Puu-, betoni- ja kuparipinnat luovat lämminsävyisen ja kauniisti ikääntyvän kokonaisuuden.


Helsinki, 2018


Kilpailun järjestäjä
Senaatti-kiinteistöt

Bruttoala
8150 m²

Yhteistyössä
Arkkitehtitoimisto Sami Wikström Oy

Erikoissuunnittelu
Ramboll Oy

Pedagoginen asiantuntija
Elise Tarvainen

Maxim-elokuvateatteri

Seuraava projekti