Finavia, kilpailuehdotus

Parviainen Arkkitehdit sai toisen sijan Finavian loka-marraskuussa 2016 järjestämässä kutsukilpailussa, jossa etsittiin ideoita Helsinki-Vantaan lentoaseman asiakaskokemuksen parantamiseksi. Kilpailuun kutsuttiin viisi työyhteenliittymää, jotka koostuivat Finavian puitesopimuskumppaneista sekä heidän valitsemistaan design-partnereista. Parviainen teki kilpailun yhteistyössä Aivan Oy:n kanssa.

Kilpailu oli luonteeltaan ideakilpailu, jonka tavoitteena oli löytää tarinallinen käsikirjoitus matkustajapolun kehittämiseksi NON-Schengen terminaalialueella Sibeliuksen hengessä.

Konseptin ajatuksena on asemoida HelsinkiVantaa – ei ainoastaan portiksi Suomeen – vaan portiksi laajempaan myyttiseen Pohjolaan. Konseptin ytimessä on lupaus alkuvoimaisesta, inhimillisestä ja uniikistikutsuvasta paikasta. Portille, joka johdattaa tähän paikkaan, annetaan lupauksen kiteyttävä nimi: HEL – Gate of Northland. Mieleenpainuvan nimen lisäksi isoa tarinaa tuetaan kaikissa kohtaamispisteissä. Keskeinen tehtävä on vahvistaa tunneperäistä kokemusta, jonka kautta nämä Suomelle ja pohjoiselle ainutlaatuiset tarinat välittyvät. Näin luodaan edellytykset myös konseptin kaupalliselle menestykselle.

Ehdotuksemme keskiöön danmarkpillen nousi Sibeliuksen Pohjolan tytär -sinfonia ja sen kuvailemat jylhät luontokokemukset Nordic Noir -tematiikassa. Yhtenäistimme samalla lentokenttäalueen opastuksen, joka nivoutuu osaksi tarinaa. Kehitimme lentoaseman palvelumuotoilua luomalla moniaistisen kokemuspolun, joka alkaa jo ennen lentokentälle saapumista helpottaen ja nopeuttaen siirtymistä paikasta toiseen mm. kännykkäsovelluksen avulla. Teknologia on yksi keskeinen ratkaisu, joka valjastetaan osaksi moniaistisen kokemuksen luontia.

Kentälle tulija pääsee osaksi isoa ja ikuista “Pohjolan tarinaa”. Tarina huipentuu Sibelius-aukiolle, jonka jääbaarista voi ihailla valoinstallaation luomia revontulia. Ohjelmoitava valoinstallaatio muuntuu putoileviksi sadepisaroiksi, leijaileviksi lumihiutaleiksi tai vaikka huojuviksi lehvästöiksi.


Helsinki, 2016
Arkkitehtisuunnittelu, sisustussuunnittelu

Tilaaja
Finavia Oy

Bruttoala
75 000m²

Yhteistyössä
Aivan Oy

Pääkonttori

Seuraava projekti