ABB Strömberg Park

 

Strömberg Park on Vaasassa sijaitseva ainutlaatuinen historiallinen teollisuusympäristö. Alvar Aallon suunnitteleman asemakaavan mukaan 1940-luvulla rakennettu alue on nykyään pääosin ABB:n omistuksessa.

Alueen suurin yhtenäinen rakennus on Eskil Haldinin suunnittelema, kahden erillisen kiinteistön vaiheittaisten laajennusten myötä muodostunut halli. ABB:n tarve keskittää hajallaan sijaitsevia toimintojaan johti vanhan tehdashallin ennakkoluulottomaan uudistukseen: korkea teollisuustila muutettiin 700 ihmisen monitilaympäristöksi, jossa historia ja huippuosaaminen kohtaavat.

Arkkitehtonisen ja sitä tukevan sisustuskonseptin pääperiaate on luova vuoropuhelu vanhan ja uuden välillä. Tehdashallin kokoa hyödynnettiin rakentamalla sen sisälle uusi välipohja ja sijoittamalla ylemmälle tasolle koko rakennuksen läpi kulkeva sisäkatu. 250 metriä pitkä katu on massiivisen rakennuksen visuaalinen ja toiminnallinen kokoaja. Uuden välipohjan rakentamisen ansiosta sisäkadun alle pystyttiin sijoittamaan myös samansuuntainen, läpiajeltava parkkihalli.

Vanhan rakennuksen julkisivua hallitsevat suuret ikkunat ovat uuden tilakonseptin myötä näkyvästi läsnä myös sisätiloissa. Ikkunoiden muotokieli toistuu talon toisella puolella, jonne sisäkadulle rakennettiin iso parvekkeellinen päätyikkuna.

Talossa ei ole käytäviä, vaan liikkuminen tapahtuu luontevasti aktiivisten tilasarjojen kautta. Lasipinnoin rajatut tilat ilmentävät tiedon avointa liikkumista ja kertovat teknologiayrityksen vuorovaikutteisesta toimintakulttuurista.


Vaasa, 2020
Pääsuunnittelu, arkkitehtisuunnittelu, sisustussuunnittelu

Tilaaja
ABB Oy

Bruttoala
59 000 m²

Valokuvat
Mika Huisman

Projektin aikajana

Tiloja tilassa. Lasiseinäiset neuvottelu- ja ryhmähuoneet tuovat intiimiyttä isoon tilaan rikkomatta kuitenkaan sen avaraa ilmapiiriä.

ABB:n teollisuushalliin rakennettu monitilatoimisto on vaikuttava esimerkki vanhan rakennuksen luovasta uusiokäytöstä.

Hankasalmen koulukeskus

Seuraava projekti